19:31 Četvrtak, 24 Travanj 2014 |  RSS
Pretraži 
zapadni balkan...
NATO: Vojni temelji obnove Jugoslavije
11.10.13 12:14
Starost: 195 dana


Dubrovnik, 11. listopada 2013. (Hina) - Čelnici NATO-a potvrdili su u petak u Dubrovniku, prvog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, politiku 'otvorenih vrata' za zemlje Zapadnog Balkana i kao pozitivan primjer istaknuli Hrvatsku čiji su vodeći političari pokazali spremnost pomoći susjedima na putu u transatlanske i europske integracije.

Okupljeni na 59. zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji poručili su da će im vrata Saveza ostati otvorena samo ako ispunjavaju kriterije i provode reforme.

"One znaju da su im vrata otvorena ako riješe stare podjele, pokazu odgovornost i stvarne reforme te predanost za izgradnju mira i stabilnosti sa susjedima", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Slovenija, Hrvatska i Albanija prošle su kroz ta vrata u posljednjih deset godina, podsjetio je Rasmussen i dodao kako je nedavni ulazak Hrvatske u EU važan korak za integraciju jugoistočne Europe u euroatlanski prostor.

Predsjednik skupštine Hugh Bayley smatra da je ove godine u regiji ostvaren golemi napredak ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja i postizanjem povijesnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. "Ostale regionalne zemlje kroče istim putem i znam da mogu računati na Hrvatsku kao zagovornika proširenja EU-a i NATO-a", rekao je Bayley. Ističući da je Hrvatska ulaskom u Uniju i NATO 2009. ostvarila svoje strateske ciljeve, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da će sa saveznicima i prijateljima nastaviti graditi mir i stabilnost u regiji i svijetu.

Domaćin skupa, predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je da Hrvatska parlamentarnom i klasičnom diplomacijom, regionalnom i prekograničnom suradnjom želi pozitivno utjecati na političku i gospodarsko stanje u zemljama u regiji i pruziti im svu potrebnu pomoć.


Nema komentara

Upiši komentar

* - obavezno polje

*
*

*
*


 
Vezane vijesti
Arhiva vijesti
 
 
 
     
Copyright © 2009. Izravno.com | Uvjeti korištenja Izravno.com | Pravila Komentiranja | Oglašavanje |