16:55, 21. Listopad 2018

kultura...

Kultura, 28. prosinca 2017.

Objavljeno: 27.12.2017 u 22:23
Pregledano 205 puta

Autor: Icom, Hina
 Kultura, 28. prosinca 2017.

ZAGREB, 28 prosinca 2017. (Icom, Hina) - Pregled vijesti iz kulture:

Film "Iz ništavila", pobjednik Vukovar Film Festivala u kinima


ZAGREB - Novi film proslavljenoga njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, "Iz ništavila", ovogodišnji pobjednik Vukovar Film Festivala, od 4. siječnja počinje igrati u hrvatskim kinima.

Akinov film na vukovarski festival je došao kao jedan od najboljih filmova godine, čemu je u prilog išlo i što je sudjelovao u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu, gdje je Diane Kruger osvojila nagradu za najbolju glumicu, podsjeća njegov hrvatski distributer, Discovery. 

Riječ je o trileru inspiriranom istinitim događajima o seriji ksenofobnih ubojstva koje je od 2000. do 2007. počinila neonacistička skupina National-sozialistischer Untergrund. 

U središtu je žena koja traži pravdu za članove svoje obitelji ubijene u bombaškom napadu. "Potraga za zločincima i razlozi koji stoje iza bezosjećajnog ubojstva kompliciraju njezino bolno žalovanje, te otvaraju rane i dvojbe, dok je suđenje dvoje osumnjičenika, mladog para, pripadnika neonacističke scene, dovodi do ruba", dodaje se.

Film je osvojio i niz drugih uglednih priznanja, među kojima i ono Udruženja online kritičara New Yorka koji su ga proglasili najboljim stranim filmom godine.  

Ušao je i u krug devet kandidata za Oscara (od kojih će njih pet 23. siječnja biti izabrano za nominaciju za tu prestižnu američku filmsku nagradu), a već je nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma za nagrade Zlatni globus i Satellite. 

Na tom su filmu Fatih Akin ("Glavom kroz zid", "Soul Kitchen") i Diane Kruger ("Nemilosrdni gadovi", "Ukradeni identitet") prvi put surađivali, dok je glazbu skladao Josh Homme, frontmen rock skupine Queens of the Stone Age, čijih se nekoliko pjesama također može čuti u filmu.



Gavranov roman "Kafkin prijatelj" objavljen na bugarskom jeziku



ZAGREB - Roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana "Kafkin prijatelj" objavila na bugarskom jeziku respektabilna izdavačka kuća Paradox iz Sofije, objavila je agencija Presscut.

 Roman je s hrvatskoga na bugarski jezik prevela Valentina Sedevèeva.
 
 Gavranov roman "Kafkin prijatelj" do sada, pored hrvatskog izvornika, objavljen i u prijevodima na nizozemski, češki, slovački, engleski i albanski jezik, te u fragmentima na francuski  i esperanto.

Roman je snažna emotivna priča o dvojici književnika i prijatelja Franzu Kafki i Maxu Brodu, te o ženama koje su ih sudbinski odredile.

Za roman "Kafkin prijatelj" Miro Gavran je dobio Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2012. godinu. Gavranova djela su do sada prevedena na četrdeset  jezika, a knjige su mu imale više od dvjesto različitih izdanja u zemlji i inozemstvu.

 Miro Gavran rodio se u Gornjoj Trnavi 1961. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra &TD. Počeo je 1983. godine s dramom "Kreontova Antigona" u Dramskom kazalištu Gavella, u kojoj je na umjetnički snažan način progovorio o političkoj manipulaciji. Tri godine potom dramom "Noć bogova" tematizira odnos umjetnika i vlasti u totalitarnom sistemu. Potom piše ciklus drama u kojima najvažnijom temom postaju muško-ženski odnosi. Kreirao je velik broj kompleksnih ženskih likova. Do sada je napisao četrdeset kazališnih tekstova, među kojima i "Muž moje žene" te "Pacijent doktora Freuda".

Od 1993. godine živi i radi kao profesionalni pisac. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu.



Akademska kiparica Marina Stoponja u Galeriji Kranjčar

 
ZAGREB - Akademska kiparica Marina Stoponja predstavit će se na izložbi u Galeriji Kranjčar, koja se otvara u četvrtak, skulpturama koje su dio njezina posljednjeg ciklusa "Pillow Talk".

Umjetnica sada stvara i živi u Zagrebu i u Dubaiu, a njezin je rad prepoznatljiv po skulpturama u mramoru, tradicionalnom materijalu koji pretvara u suvremene skulpture.

Svojim umjetničkim djelima najčešće tematizira život u njegovom fizičkom, umjetničkom i društvenom aspektu, a trodimenzionalnim oblicima, za koje kaže da dolaze iz same prirode, objašnjava ljudske odnose.

Većinom koristi mramor u kombinaciji s broncom i drugim materijalima, a nerijetko je riječ o filozofski i biografski motiviranim autoportretima.

Ciklusom ovogodišnjih radova koje predstavlja na svojoj zagrebačkoj izložbi istražuje međusobni odnos publike i skulpture s ponuđenim ili uskraćenim informacijama o samoj temi.

"Prezentirane skulpture naizgled jednake, uz različiti ponuđeni opis i opremu koja ih prati, tjera posjetioca da stalno mijenja svoju percepciju o značenju samog umjetničkog dijela", napominje se u najavi izložbe.

Marina Stoponja (Zagreb, 1959.) diplomirala je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, za koju radi doktorski rad, čiji je dio istraživačka izložba u Galeriji Kranjčar.

Imala je brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, a desetak skulptura joj je izloženo i u javnim prostorima.

Samo u prošlom mjesecu u Arapskim Emiratima je imala dvije samostalne izložbe - u Dubaiu pod kustostvom Rebie Naim direktorice International Emerging Artist Award organizacije i u Ras Al Khaimahu u organizaciji Sheik Saud bin Saqr Al Qasimi fondacije, koja joj je za skulpturu "Animar" dodijelila prestižnu nagradu na Fine Art Festivalu.



"Operetni express 2018" za kraj godine u Kazalištu Komediji


ZAGREB - Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija kalendarsku godinu tradicionalno ispraća programom "Operetni express", koji od 28. do 31. prosinca vodi publiku na, kako najavljuju, glazbeno putovanje u 2018. godinu preko Budimpešte do Beča i dalje po Europi s prvoklasnim operetnim programom, stoji u najavi.

"S kolodvora Kaptol, na peronu Komedija, posljednja četiri dana u godini krenut će ekspresni vlak, koji će svoje putnike povesti na uzbudljivo glazbeno putovanje u ljepšu i veseliju 2018. godinu. 'Operetni express 2018' putovanje je prvim razredom preko Budimpešte do Beča i dalje po Europi s prvoklasnim operetnim programom", stoji u najavi.

U režiji Damira Lončara i pod dirigentskom palicom maestra Krešimira Batinića, "kompozicija operetnih arija, dueta i terceta raspjevanog i rasplesanog ansambla Komedije" kreće od četvrtka 28. prosinca s početkom u 19,30 sati, dok će posljednji ovogodišnji vlak, kojim se već tradicionalno obilježava Nova godina u Kazalištu Komediji, krenuti u nedjelju 31. prosinca točno u 17.30 sati.

Na nezaboravno putovanje u novu 2018. godinu publiku će povesti Sandra Bagarić, Marija Borić, Vlatka Burić Dujmović, Vanja Ćirić, Sanja Marin, Jasna Palić Picukarić, Vid Balog, Ervin Baučić, Adalbert Turner, Dražen Bratulić, Damir Klačar, Damir Lončar, Igor Mešin, Đani Stipaničev i Domagoj Dorotić, te orkestar, zbor i balet Kazališta Komedije.

Koreografiju su osmislili Lili Čaki, Sonja Kastl, Dejan Jakovljević, Leo Mujić i ženski baletni ansambl, a kostimografkinja je Elvira Ulip. Za nastup se koriste elementi scenografija Ive Knezovića, koncert majstor je Melita Šafran a zborovođa Branko Starc.

"Za predstojeće putovanje jedino je važno ponijeti dobru volju i vedar duh jer će vlak biti prepun operetnih nota – arija, dvopjeva, tropjeva, višepjeva, uvertira, baletnih točaka, šampanjca, navijača hrvatske nogometne reprezentacije bez pirotehnike i uglađenog osoblja u pratnji vlaka. Autorski tim Vid Balog, Damir Lončar i Krešimir Batinić pobrinuo se kako bi to putovanje svim putnicima bilo nezaboravno, a osim prvoklasnog programa, najavljuju i brojna druga iznenađenja", stoji u u najavi novogodišnjeg kazališnog programa.



Islandski indie-electro band Vök u veljači u Tvornici kulture

 
ZAGREB - Zagrebačka Tvornica kulture ugostit će 23. veljače 2018. islandski indie-electro band Vök koji će na svojem prvom nastupu u Hrvatskoj domaćoj publici premijerno predstaviti svoj zvuk nastao na spoju sanjivih dionica elektronske glazbe, melodičnih vokala, prigušenog saksofona i jasnih gitara.

"Dream-pop/indie-electro bend Vök pjeva na islandskom i engleskom, a iako ih je lako smjestiti uz bok imenima kao što su The Knife, The xx, Poliça i Phantogram, te za svoje uzore navode imena kao što su Portishead i Massive Attack, islandska četvorka stvara glazbu s vlastitim potpisom", stoji u najavi.

Bend nastao u siječnju 2013. čine pjevačica Margrét Rán, saksofonist Andri Már, gitarista Ólafur Alexander i bubnjar Einar Stef. Prvi EP "Tension" snimili su 2013. Uslijedio je EP "Circles" (2015.),  a hvaljeni uradak predstavio ih je kao inovativne glazbenike s atmosferičnim i inteligentnim zvukom.

Novi album "Figure", navodi se, pun je emocija, distorzija, šaputavih melodija, te sanjivih dionica koje su pod utjecajem znanstveno-fantastičnih filmova, te izvođača kao što su The Weeknd i Little Dragon.

"Na aktualnom albumu Vök usavršava svoj rad i dalje, a Islanđani su našli sjajan potpisni zvuk koji mogu prezentirati cijelom svijetu. Na premijerni hrvatski nastup dolaze u Tvornicu kulture, a bit će to jedinstvena prilika čuti kako fantastično zvuče uživo", dodaje se u najavi.



Ured MEDIA Hrvatske: hrvatski filmaši ove godine osigurali oko 640 tisuća eura europskih sredstava


ZAGREB - Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske objavio je na svojim web stranicama kako su hrvatski korisnici i ove godine bili uspješni - uspjeli su osigurati europska sredstva u iznosu od 638.667 eura.

Sredstva su osigurali u okviru poziva za predlaganje programa koji se referiraju na razvoj pojedinačnih projekata, razvoj skupnih projekata, festivale, kontinuirano usavršavanje, promidžbu europskih djela putem interneta, mrežu kina Europa Cinemas te automatsku i selektivnu distribuciju.

Najuspješniji su bili u stjecanju potpore namijenjene razvoju pojedinačnih projekata (Kristalni otmičari, Mladi Tesla i kradljivci ideja, Posljednja reprezentacija), kojima je dodijeljen ukupan iznos 135 tisuća eura.

U okviru mreže Europa Cinemas potpora je dodijeljena za 12 hrvatskih kina, s ukupno osiguranim iznosom od 100.353 eura, za razvoj skupnih projekata (Interfilm iz Zagreba) s 94.544 eura, automatska distribucija (ponovno ulaganje) s 90.770 eura, selektivna distribucija s sa 77.700 eura.

Dva hrvatska filmska festivala, Animafest Zagreb i Zagreb Film Festival, osigurala su iznos od 76.000 eura.

U kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta i kontinuirano usavršavanje hrvatskim je partnerima dodijeljeno 40.300 eura, a ZagrebDox Pro je za program kontinuiranoga usavršavanja dobio 24.000 eura.



NSK izabrala 27 najljepše oblikovanih knjiga za međunarodne natječaje


ZAGREB - Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) izabrala je 27 naslova za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International koji će se održati u ožujku za vrijeme Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu, priopćeno je iz NSK.

Na natječaj je pristiglo 170 naslova, a ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Tonko Maroević i akademski slikari Luka Gusić i Danijel Srdarev te povjesničarka umjetnosti Vesna Vlašić, izabrao je 27 knjiga.

 Akademik Tonko Maroević istaknuo je kako su u ovogodišnjoj ponudi odlučili predložiti standardnu količinu od tridesetak uzoraka. "Predstavljamo najuspjelije primjerke likovnih monografija, dječjih slikovnica, opreme romana i eseja te knjiga povijesnih i publicističkih sadržaja", naglasio je dodavši kako su odabrana rješenja primjerena žanrovskim pretpostavkama i motivskim poticajima tretiranih tekstova.

 Djela se pretežno odlikuju, istaknuo je, izvornom imaginacijom, dosljednošću provedbe likovnih i grafičkih elemenata.
 
 Ocijenio je kako je naglasak u odabiru bio na jezgrovitosti, čistoći i jasnoći rezultata, na svođenju u cjeline bez razmetljivosti i jeftine dopadljivosti.

 U izbor NSK, uz ostale ušle su i knjige: Boris Bućan, Fenomen plakatne umjetnosti, HAZU; Antun Branko Šimić, Mario Suško, Hedi Blech-Vidulić, Zdenka Pozaić, Povratak, Naklada Zdenka Pozaić; Zvonko Maković, Ljubo Ivančić: Pohvala slikarstvu, HAZU; Ivana Brlić-Mažuranić, Priče iz davnine, V.B.Z.; Silvija Šesto, Irena i 5 kristalnih peharčića, Naklada Semafora te Jurica pavičić, Crvena voda, Profil Knjiga.

 

Zimska praznična radionica u Etnografskom muzeju od 9. do 12. siječnja


ZAGREB - Četverodnevna ''Zimska praznična radionica'' održat će se od 9. do 12. siječnja, svaki dan od 11 do 13 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, priopćeno je iz tog muzeja.

 Tijekom četverodnevne radionice istraživat će se "tajne" stalnoga postava i izložbe ''Perje, jabuke i zrno soli'' u Etnografskom muzeju, izrađivati razne predmete u kreativnim radionicama i, poručuju iz Muzeja, družiti se i zabavljati.
 
 Kreativne radionice svakoga će dana biti inspirirane drugim dijelom njihova postava. Izrađivat će se lutkice odjevene u narodne nošnje, magneti inspirirane licitarima, šareni pomponi od vune te zmaj od papira i pričati priče o fantastičnim bićima.

 U programu mogu sudjelovati kreativci od 7 do 12 godina, a cijena iznosi 125 kuna po djetetu za cijeli četverodnevni program. U cijenu su, kako se navodi, uključene ulaznice u muzej, vodstva, sav potreban materijal za radionice te osvježenje u stankama.

 

IZ SVIJETA - (KULTURA - ZNANOST - ZANIMLJIVOSTI)

Shakira otkazala turneju zbog problema s glasnicama


ZAGREB -
Kolumbijska pop zvijezda Shakira otkazala je preostali dio svoje svjetske turneje zbog problema s glasnicama.

Shakira je u studenome otkazala europski dio turneje "El Dorado" i prije nego što je uopće krenula, a sada i sve ostale predviđene nastupe u Sjevernoj i Latinskoj Americi.

"Nadala sam se da će se glasnice oporaviti do siječnja kako bih mogla nastaviti turneju, ali ozljedi jednostavno treba više vremena da zacijeli", objavila je Shakira.

Radi se o krvarenju na glasnicama, koje je prenapregnula na probama za nastupe.

Europski dio turneje sada je prebačen na ljeto, a američki na jesen.

Ovo je trebala biti prva turneja slavne Kolumbijke u više od šest godina.
 


Brigitte Bardot objavit će knjigu-testament


PARIS -
Nekadašnja francuska glumica Brigitte Bardot koja se već 40 godina bori za prava životinja, objavljuje 25. siječnja "knjigu-testament" koju predstavlja kao "bilancu svojeg života, svoje borbe u korist životinja i duboku ispovijest svojeg zgražanja", najavila je u utorak francuskoj novinskoj agenciji AFP.

"Bit će to bilanca mojeg postojanja. Zvat će se 'Borbene suze'. Nikad više neću napisati drugu knjigu. Bit će to totalna bilanca mojeg viđenja stvari, društva, načina na koji se upravlja s nama, načina na koji se odnose prema životinjama u mojoj zemlji", izjavila je ona.

Izdavač Plon djelo predstavlja kao "životinjski testament", "novo razmišljanje, istodobno smireno i revoltirano, o njezinu postojanju i smislu njezine borbe".

Prethodna njezina knjiga objavljena je 2003. "Krik u tišini" polemizirao je radikalnim stavovima.

Zvijezda filma "I Bog stvori ženu", redatelja Rogera Vadima, iz 1956., danas 83-godišnjakinja, živi povučeno na svojem imanju blizu Saint-Tropeza odakle ta gorljiva aktivistica za prava životinja objavljuje osvetnička priopćenja protiv lovaca, zooloških vrtova, klaonica i cirkusa, osudivši čak i papu Franju u rujnu zbog pomanjkanja "milosrđa" spram životinja.

U srijedu bi u dnevniku Le Parisien trebala objaviti otvoreno pismo francuskoj vladi, prigodom pokretanja kampanje protiv krzna zaklade koja nosi njezino ime.

"Jako smo loše krenuli s ovom vladom. Macron nema samilosti prema životinjama i prirodi. Upravo je u dvorcu Chambord čestitao lovcima ispred njihovog još vrućeg ulova! To je skandalozno i jako neumjesno!", rekla je Brigitte Bardot.



Moonwalk za bolje reguliranje prometa u Indiji


INDORE -
Prometnik mora imati dobre noge a to je neporecivo slučaj Ranjeeta Singha koji regulira "moonwalkom" kaotični promet indijskog grada Indorea.

Njegov ples podsjeća na Bollywood, njegov brk na Freddieja Mercuryja, ali čovjek prvenstveno pomisli na Michaela Jacksona kad vidi prometnika na djelu uređujući promet automobila, motora i rikši.

Prolaznici i vozači ne mogu ne primijetiti 38-godišnjeg policijskog službenika koji koristi "moonwalk" inspiriran Kraljem popa u reguliranju prometa u tom gradu s dva milijuna stanovnika u središnjem dijelu zemlje.

"Već sam godinama obožavatelj Michaela Jacksona i prekopirao sam njegov 'moonwalk' prije 12 godina u reguliranju prometa", priča Singh.

"U početku su ljudi bili iznenađeni ali sad je to postalo popularno. Naporno je regulirati promet zbog zvučnog zagađenja i načina na koji ljudi voze ali moonwalk zabavlja ljude", objašnjava on.

Ranjeet Singh tvrdi da su prometni prekršaji smanjeni na raskršću na kojem on "nastupa".



U Sloveniji iduće godine moguća vjenčanja bez kumova i predbračni ugovori


LJUBLJANA -
Građansko vjenčanje bez kumova i mogućnost sklapanja predbračnog ugovora neki su od noviteta iz slovenskog zakona o obiteljskim odnosima koji stupaju na snagu s početkom iduće godine.

Nazočnpst kumova na ceremoniji do sada je zakonom bila obvezna, no zakonodavac je prihvatio tumačenje da je njihova klasična uloga, kao osoba koje potvrde identitet mladenke i mladoženje, u suvremenom društvu postala nepotrebna.

Mladenci će se ubuduće pred načelnikom općine u funkciji matičara moći identificirati isključivo osobnim dokumentima, a kumovi kao svjedoci bit će na ceremoniji vjenčanja samo ako mladenci to žele.

Novi zakon o obiteljskim odnosima po prvi put predviđa i mogućnost sklapanja predbračnog ugovora kojim se reguliraju imovinski odnosi supružnika, te potpisivanje zajedničke ovjerene izjave kojom određuju tko će preuzeti skrb o njihovoj djeci u slučaju smrti ili trajnije nesposobnosti da sami ostvaruju svoja roditeljska prava.


Zagrebačka filharmonija treću godinu zaredom u novogodišnje jutro nastupa u Salzburgu


 ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije i u ovo će novogodišnje jutro 1. siječnja 2018., treću godinu za redom nastupiti u Salzburgu, gdje će pod ravnanjem svojeg šefa dirigenta Davida Danzmayra održati novogodišnji koncert novogodišnjih melodija uz mali odmak od očekivanih valcera i polki prema orkestralnim i zborskim skladbama.

"Istovremeno s bečkim novogodišnjim koncertom, naš će orkestar u Velikoj sali salzburškog Festspielhausa održati koncert pred austrijskom publikom koja je u posljednje dvije godine pokazala da je tradicija novogodišnjih koncerata, po uzoru na onaj bečki, u Austriji i dalje itekako jaka i prisutna", stoji u najavi koncerta.

"U  svečanom ozračju Festspielhausa bit će izveden bogat glazbeni program. Osim nezaobilaznih novogodišnjih melodija iz skladateljskog pera obitelji Strauss: Na lijepom plavom Dunavu, Tik tak i Annen polke, Carmen kvadrilje i Ruža s juga, maestro Danzmayr, rođen i odgajan u glazbenom Salzburgu, unio je i dašak salzburške novogodišnje tradicije u program – odmak od očekivanih novogodišnjih valcera i polki prema orkestralnim i zborskim skladbama iz Verdijevih i Wagnerovih opera", dodaje se.

Zagrebačkoj filharmoniji u tome će se na koncertnoj pozornici pridružiti Djevojački zbor Zvjezdice, salzburški Mozartchor te St. Andreas-chor iz Berchtesgadena, kao i troje solista, violinistica Christine Maria Höller, sopranistica Zeilner Gerhard i tenor Maximilien Kiener.

"Tako nakon Filharmonijskog bala 30. prosinca u Zagrebu, orkestar putuje u Salzburg. Odličan prijem kod austrijske publike i dvije godine zaredom puna dvorana salzburškog Festspielhausa, velika je čast za naš orkestar. Grad koji je iznjedrio najvećeg od najvećih - Mozarta, u kojem je rođen slavni Herbert von Karajan, u kojem je standard glazbene izvrsnosti podignut za letvicu više, u Novu 2018. uplovit će na glazbenim valovima 'Lijepog plavog Dunava' u izvedbi našeg orkestra", poručuju Filharmoničari.


Novim računalnim aplikacijama protiv usamljenosti u kasnijim godinama života


LONDON - Znanstvenici sa sveučilišta Lancaster istražuju može li tehnologija biti ključ rješenja epidemije usamljenosti u Britaniji omogućavajući bolje povezivanje starijih ljudi s njihovim zajednicama.

Izolacija i usamljenost brzo su se raširili društvom, posebice među starijim osobama, unatoč tehnološkom razvoju sve jednostavnijih metoda komunikacije. Po istraživanju Age UK, 3,9 milijuna starijih osoba smatra televizor svojim najboljim društvom što je fenomen s mnogo ozbiljnih posljedica.

Usamljenost povećava rizik od smrtnosti za 26 posto  - što je ekvivalent faktora poput pušenja i pretilosti i u Britaniji nosi dodatne zdravstvene troškove od 6000 britanskih funti po osobi te je dodatni teret za lokalne službe.

Pitanje je kako mogu, u vrijeme kad je sve više usluga i informacija raspoloživo putem interneta, starije generacije koje nisu tehnički osposobljene poboljšati kvalitetu svoga života.

Tim sa sveučilišta Lancaster radi na projektu koji obuhvaća više od 100 starijih osoba širom Europe kako bi izradio aplikacije i digitalne usluge koje će odgovoriti na kompleksna pitanja društva poput izolacije, isključenja i pristupa uslugama.

Jedna od aplikacija nudila bi  starijim osobama moguće aktivnosti u njihovu prebivalištu ne temelju preferencija koje su unijeli. Uz to nudila bi i druge podatke koje su, po istraživanjima jednako važne za starije osobe i bile su uzrokom ostanka u kući, primjerice trenutno vrijeme vani, vremenska prognoza i količina danjeg svjetla što može pomoći odluci da izađu iz svoga doma.

Aplikacija bi označila i put kojim se trebaju kretati do željenog odredišta kao i informacije radi li se o ravnom terenu, može li se stići pješice i koje su metode prijevoza na raspolaganju te gdje su usluge poput javnih zahoda.

Profesor Niall Hayes sa sveučilišta Lancaster koji vodi istraživanje kaže kako ljudi stariji od 60 godina predstavljaju veliku skupinu sposobnih i aktivnih ljudi koji imaju volju i vrijeme za uključivanje u aktivnosti zajednice i unatoč tomu usamljenost je nešto što pogađa milijune širom zemlje.

"Skupina starijih osoba izvor je pametnih, društvenih ljudi no izloženi su riziku isključenja iz digitalnog doba jer često ne mogu doći do informacija koje su drugima na raspolaganju. Umjesto da ih se izolira iz digitalnog doba naše istraživanje gleda kako da se stvori nešto što bi njima služilo i stavilo im na raspolaganje novi svijet informacija koje bi stvorile nove prilike za društvene aktivnosti i snažniji osjećaj zajednice".

Izrada aplikacija je u završnoj fazi i uskoro će biti testirana na prvim skupinama starijih osoba u Britaniji. Njezino je korištenje jednostavno i intuitivno.

 

Rastuća vlaga može pogoršati utjecaj visokih temperatura


MUMBAI - Visoka vlaga pojačat će učinak sve viših temperatura od Južne Amerike do Indije, utječući na sposobnost ljudi da rade, pa čak i prežive, ukoliko se značajno ne smanji emisija stakleničkih plinova sljedećih desetljeća, po američkim znanstvenicima.

Vlade, agencije i pojedinci nastavljaju podcjenjivati toplinu kao prijetnju a još je gora vrućina uz vlagu u odnosu na onu 'suhu' vrućinu zbog toga što onemogućava znojenje kod ljudi što je mehanizam hlađenja organizma.

Istraživanje instituta za Zemlju sveučilišta Columbia otkrilo je obalna i druga područja s vlažnim vremenom koja će biti najpogođenija visokim temperaturama ukoliko vlasti ne ograniče emisiju stakleničkih plinova koji mogu podići temperaturu i uvedu mjere kojima će se ograničiti zatopljenje.

Područja koja će najvjerojatnije biti pogođena su Amazonija, jugoistočne Sjedinjene Države, zapadna i središnja Afrika, dijelovi Bliskog istoka, sjeverna Indija i istočna Kina.

Istraživanje kombinacija temperature i vlage, kako sadašnjih tako i u budućnosti, pokazalo je da bi do 2070-ih, slučajevi nepodnošljivo vlažnih valova vrućine, koji se događaju možda jednom godišnje, mogli učestati u nekim dijelovima svijeta i do 100 do 250 dana godišnje.

"Uvjeti o kojima govorimo sada se gotovo ne događaju - ljudi u najvećem dijelu mjesta nisu ih iskusili", kaže voditelj istraživanja Ethan Coffel s Lamont-Doherty opservatorija za Zemlju.

"Neuvođenje mjera ublažavanja i prilagodbe vjerojatno će dovesti do patnji, ekonomskih šteta i rasta smrtnosti povezane s vrućinama".

Rastuće temperature mogu pretvoriti nizinske zemlje u razvoju u azijskom potkontinentu, na Bliskom istoku, Africi i Južnoj Americi u gotovo nenastanjiva područja tijekom ljetnih mjeseci, pokazalo je istraživanje objavljeno ranije ove godine.

Uz vlažne vrućine zrak je već zasićen vlagom pa znoj prestaje hlapiti zaustavljajući proces hlađenja tijela. Ukoliko nema klima uređaja dolazi do zatajenja organa. To vodi u letargiju, bolesti i u najgorim slučajevima smrt, po novom istraživanju.

Istraživanje prognozira da će dijelovi Bliskog istoka i sjeverne Indije do kraja stoljeća biti pogođeni vrućinama od 35 stupnjeva Celzija uz tako visoku vlagu da će dolaziti do naglog umiranja ukoliko ne bude umjetnog hlađenja.

"Ne radi se samo o vrućini... nego o tome koliko je ljudi siromašno, koliko staro, tko mora raditi na otvorenom i tko ima klima uređaj", kaže Alex de Sherbinin sa sveučilišta Columbia.



Tisuće djece u New Delhiju formirale najveća ljudska pluća


NEW DELHI - Više od 5000 indijskih školaraca postavilo je svjetski rekord formirajući najveća ljudska pluća u New Delhiju, jednom od najonečišćenijih gradova svijeta kako bi podigli svijest o opasnostima zagađenja.

Pet tisuća i devet učenika iz 35 škola poredali su se u subotu jedni pored drugih kako bi stvorili oblik ljudskih pluća na stadionu Thyaragaj, objavio je organizator, zaklada Lung Care.

Guinessova knjiga rekorda potvrdila je da se radi o najvećem prikazu nekog ljudskog organa, rekao je osnivač zaklade Arvinf Kumar.

Ranije rekorde držao je Abu Dhabi s 3196, odnosno Kina s 1500 ljudi.

Glavni grad Indije, u kojem živi više od 20 milijuna stanovnika, guši se u smogu svake zime.

Studija znanstvenog časopisa Lancet u listopadu povezala je s onečišćenjem 2,5 milijuna smrtnih slučajeva u Indiji 2015.



U SAD-u se najviše dive Obami, Trumpu i Hillary Clinton

 
WASHINGTON - Bivši predsjednik Barack Obama i bivša kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton su muškarac i žena koji se najčešće spominju u godišnjoj anketi koju je u srijedu objavio institut Gallup o osobama kojima se Amerikanci najviše dive.

Barack Obama izaziva divljenje 17 posto američkih ispitanika, a za njim dolazi Donald Trump sa 14 posto. Obama je na vrhu popisa najomiljenijih još od 2008.

Papa Franjo je na trećem mjestu s 3 posto i prvi je stranac kojeg Amerikanci najviše simpatiziraju.

Kada je riječ o ženama, Hillary Clinton je još jednom na prvom mjestu, s 9 posto potpore ispitanika, za njom dolaze Michelle Obama (7 posto) i televizijska voditeljica Oprah Winfrey (4 posto). Clinton je ovo šesnaesta godina zaredom da je na vrhu ljestvice.

No ovo joj je najslabija potpora od 2002.

Popularnost joj je zapravo pala na najniže grane u zadnjih 25 godina, s 36 posto potpore i 61 posto negativnog mišljenja, navodi Gallup.

Anketa je provedena među 1.049 odraslih osoba, uz marginu pogrješke od 4 postotna boda. Ispitanici su se mogli izjašnjavati samo o živim osobama.



Zbog nestanka struje evakuiran dio Disneylanda u SAD-u


LOS ANGELES - Desetak atrakcija u Disneylandu, u Kaliforniji, ostalo je bez struje u srijedu, u vrijeme kada taj glasoviti park za Božić i novu godinu posjećuje velik broj turista.

Posjetitelji koji su ostali u mraku morali su napustiti nekoliko atrakcija u parkovima "Mickey's Toontown" i "Fantasyland" te jednotračni vlak koji prolazi kroz park, piše mjesni tisak.

"Utvrdili smo da je problem u transformatoru u Disneyland Resortu, naše ekipe rade na otklanjanju kvara", navodi se u priopćenju Disneylanda.

U vrijeme božićnih blagdana kalifornijski park s atrakcijama ostvaruje gotovo puni kapacitet u prihvatu posjetitelja.



Bijela kuća uklanja veliki dio slavne magnolije posađene 1835.

 
WASHINGTON - Veliki dio slavne magnolije koja je gotovo dva stoljeća rasla uz južnu tratinu Bijele kuće bit će uklonjen zbog sigurnosti posjetitelja i novinara koji prate odlaske predsjednika, odlučila je prva dama Melanija Trump.

Donijela je odluku o uklanjanju dijela drva nakon preporuke Nacionalnog arboretuma, objavila je Bijela kuća, smatrajući da su uloženi svi napori u očuvanje povijesnog stabla.

Melania Trump zatražila je da se drvo sačuva i da se na istom području ukoliko bude moguće posadi novo drvo iz klica.

Ogromno drvo stoji uz južni dio Bijele kuće i posađeno je u vrijeme dok je predsjednik bio Andrew Jackson te je ispratilo 39 predsjednika.

Desetljećima su vrtlari nastojali poduprijeti drvo potpornjima no to je postalo nesigurno a stablo je preslabo za bilo kakve druge intervencije.



300 kravata premijeru kao prosvjed zbog povećanja njegove plaće


PRIŠTINA - Ljutiti stanovnici Kosova objesili su u utorak stotine kravata na ogradu sjedišta vlade nakon što si je premijer udvostručio plaću objašnjavajući da je dobro odijevanje dio njegova posla.

Prosvjednici su povješali oko 300 kravata raznih boja i uzoraka te čak i neobičnu košulju pokazujući tako razočaranost premijerom Ramushom Haradinajem.

On je izazvao bijes donošenjem odluke kojom se njegova plaća povećava s 1500 na 3000 eura mjesečno.

Prosječni Kosovari žive od djelića toga iznosa i nezaposlenost i siromaštvo u toj zemlji pogađa 30 posto stanovništva.

Braneći potez Haradinaj je u interviewu prošloga tjedna kazao: “Moram nositi kravatu. Ne mogu ići odjeven bilo kako. Moram imati košulju”.

Prosvjednici su poručili da Haradinaj “ne smije zaboraviti da predstavlja ljude koji nemaju probleme s kravatama nego s time što su siromašni”, po riječima jednog od predvodnika prosvjeda Kushtrima Mehmetija.



Poljski mornar spašen nakon sedam mjeseci provedenih u Indijskom oceanu

 
SAINT-DENIS - Poljski mornar od 54 godine spašen je 25. prosinca u vodama francuskog otoka Reunion nakon što je plutao sedam mjeseci u Indijskom oceanu, rekli su u utorak navečer spasioci.

Sklepano plovilo tog mornara primijetila je jahta koja je upozorila spasioce.

Žandarmerija je otvorila istragu o okolnostima avanture koju je proživio mornar.

Po Nacionalnom društvu za spašavanje na moru, muškarac je kazao da pluta već sedam mjeseci nakon što je zaplovio u svibnju s Komora, otočja jugoistočno od Afrike. Namjeravao je doploviti do Južnoafričke Republike kako bi ondje našao posao.

Njegovo plovilo, brodski čamac za spašavanje što ga je sam uredio, vrlo brzo se pokvarilo, ispričao je on.

Bez sredstava za komunikaciju i navigacijskih instrumenata i sa samo mjesečnom zalihom hrane, mornar kaže da je plutao između Maldiva, Indonezije i Mauricijusa prije nego što je spašen u vodama ispred Reuniona.

Jedino u društvu mačke, muškarac kaže da je preživio jedući pola vrećice kineske juhe dnevno te ponekad nešto što je upecao.

Mornar je naglasio da je nakon deset godina provedenih u SAD-u, otputovao u Indiju 2014. kako bi ondje kupio plovilo. Namjeravao je ploviti do Poljske, ali je njegov čamac izgubio jarbol te je doplutao do Komora.

Ondje je ostao nekoliko mjeseci, popravio brod i krenuo dalje na put 1. svibnja.

Kaže da se ne može vratiti u SAD jer mu je istekla boravišna dozvola. Ne namjerava se vratiti ni u Poljsku. Nada se da će moći popraviti čamac i ostati neko vrijeme na Reunionu.









← Povratak

Komentari

comments powered by Disqus